sábado, 1 de mayo de 2010

"Cansoneta leu e plana", de Guillem de Berguedà (per Sandra Fernández i Rubén Hidalgo)


La figura del trobador Guillem de Berguedà es molt atractiva, tant per la seva poesia com per la seva personalitat i fou un dels més notables trobadors nascuts a Catalunya. Guillem de Berguedà resulta un personatge que atreu per la seva poesia, plena de força, i enlluerna per la seva biografia, plena d'acció, d'amistats i enemistats.
Aquest trobador va deixar cinc poesies referides a un dels membres de la nissaga ripollesa dels Mataplana, adreçades a Ponç de Mataplana. Formen part del que Martí de Riquer anomena "poesia d'odi i d'escarni": "Guillem de Berguedà odià profundament els qui considerava els seus enemics i esmerçà tot el seu enginy, les habilitats dels seus art i la seva eficaç tècnica denigratòria per bescantar-los en manera pública i ostentosa. Aquest "sirventès" n'és la mostra més popular.



3 comentarios:

  1. Doncs a mi, aquest tipus de poesia no m'agrada massa: adopten una postura massa pueril (no sé si volent-hi o perquè no donave per a més) a l'hora "d'insultar els seus enemics". Argumentar la ineficiència d'algú altre dient <>, <>, <> i <> em sembla una cosa bastant poc madura i que no hauria de venir per part d'un poeta. No obstant, si la gent creia en aquests sirventesos, crec que queda demostrada la cultura popular de l'època, que no té fama de ser una de les millors en la història de la humanitat.

    ResponderEliminar
  2. Hauries de fer una lectura del poema en el seu context, Gerard! Estem parlant de l'edat mitjana, s. XIII... L'Europa occidental estava aferrada a uns valors mimètics i estereotipats: la jerarquia medieval, la cort, els cavallers, Déu... Època fosca i clarament poc desenvolupada ideològicament segons el nostre punt de vista. No podia ser d'una altra manera! Però si agafem el valor històric de l'obra (només aquest) ens adonarem que són peces úniques. Creus que no tenen valor les pintures rupestres, potser, des del teu punt de vista? És clar que són massa ingènues, massa innocents i puerils. Però el seu valor és innegable, oi?

    ResponderEliminar
  3. Hola de nou. Pel que veig, en el meu comentari apareixen uns símbols <>; suposo que l'editor de text del blog ho deu haver interpretat com que era llenguatge HTML i ho ha omès: en aquests espais hi havia expressions com "ets tonto" (ja sé que tonto no es pot dir, és llenguatge vulgar), "ets homosexual", "estas gras" i "ets homosexual".

    ResponderEliminar